FORHANDLERE

Størfamilien – Acipenseridae

Støren er en gammel fiskeart, som stammer helt tilbage fra dinosaurernes tidsalder. Med dens karakteristiske træk med skjolder og benplader har den ikke forandret sig meget gennem tiden. Formålet med dens skjold var oprindeligt at beskytte den imod angreb fra diverse predatorer. Jeg vil tillade mig at kalde støren en levende ”fossil”.

For blot ca. 3.000 år siden, under ”den lille istid”, indtog støren, Acipenser sturio, Østersøen. Det køligere vand muliggjorde størens transatlantiske rejse over Nordatlanten, en rask lille svømmetur på 5.000 km, dermed indtog den amerikanske stør, Acipenser oxyrinchus, Europa.

Før 19. århundrede tallet, var støren en almindelig fisk i danmarks vandløb og åer, samtidigt havde den en vigtig økonomisk rolle i Europa med dens velsmagende kød og kaviar.

Frem til 1950'erne levede støren vildt i floderne omkring Bordeaux. Hvert år, mellem 1920-1950’erne, blev der produceret ca. 4-5 tons kaviar fra indfangede stør. Fra 50’erne til i dag er størbestanden hastigt faldende i Vesteuropa - støren er næsten helt udryddet.

Forureningen af floder og åer blev størens undergang i Europa, det blev ikke bedre af en overfiskning af bestanden. I Østersøen forekommer den ikke længere, ses kun sjældent når enkelte strejfende individer har forvildet sig væk fra de russiske vandløb.
Den er efterhånden hyppigere i vores havedamme end i naturen.

Støren tilhører den mest primitive gruppe af benfisk. Hovedet er pansret af benplader omkring kraniet, på undersiden af dens lange snude sidder 4 fintfølende tråde. Munden er tandløs og kan skydes ud som et fremstrakt rør. Kroppen har 5 længderækker af benplader, finnerne er stive med en kraftig pig forrest i brystfinnen. Støren er benløs og består mest af brusk.
Dens rolige og elegante svømmebevægelser minder meget om hajens.

Udbredelsen af støren:
Nordamerika, Asien, Rusland, Den Botniske Bugt, Sortehavet, Middelhavet og Det Kaspiske Hav.

De fleste af de 26 arter findes i russiske-, asiatiske floder og i Det Kaspiske Hav.

Størarter
Udbredelse
Stør - en truet dyreart
Kendte fangster af stør
Kaviar - det sorte guld
Krydstogtskibe
Beluga støren
Oscietre støren
Sevruga støren
Baeri støren
Stør i havedammen
En hårdfør fisk
Køb af stør
Iltindholdet i vandet

Stør - Diamant
Stør - Sibirisk
Stør - Sterlette
Størfoder

Copyright © 2004 Benn Ebbesen / Havedammen.dk

KONTAKT

 

Havedammen.dk
Debelvej 3 
2860 Søborg 

E-mail: info@havedammen.dk