FORHANDLERE

Bassinfolie til Havedammen

Planlægning 2 del.

Køb først folien efter du har udgravet din dam. Dammen bliver som regel ikke som planlagt. Man er tilbøjelig til at grave hullet dybere eller bredere, så der er desværre risiko for at du har købt for lille et stykke bassinfolie.

Køb dit bassinfolie på Koishopper,dk hvor de har
:
Bassin-folie med prisgaranti og Gratis fragt - Hurtig levering‎


Læs om Bassinfolie:
PE-folie - PVC-folie - Butylgummi - Penge til folien - Udregn folie længde - Udregn folie bredde - Fibertæppe
 

Et godt bassinfolie


I de fleste havedamme der anlægges i dag benyttes der en kvalitetsfolie som er slidstærkt, og bestandig overfor de ultraviolette solstråler. Da bassinfolien ikke uden videre kan udskiftes når havedammen først er færdigbygget - er det tilrådeligt at anskaffe sig en god kvalitetsfolie.

Der findes nogle dårlige bassinfolier, hvor folien indeholder en del genbrugsmaterialer og derfor er billigere end kvalitetfolien. En simpel test af folien er, at du kan trykke den runde ende af en kuglepen hårdt mod folien, hvis bulen få en meget lys misfarvning og bulen forbliver helt eller delvis i folien - er det et typisk tegn på en dårlig folie. Hvis det er en kvalitetsfolie sker der ingen eller kun ringe misfarvning under trykket og bulen forsvinder hurtigt igen.

I større damme kan man ikke undgå at sammenføje foliebaner. I handelen findes der en hel del ”lim-gør-det-selv”. Men vær opmærksom på, at når du selv laver sammenføjninger bortfalder garantien. Fabrikanten kan levere folien i sammensvejset stand, med garantien i orden.

PE-folie
Denne folie vil jeg ikke anbefale. Folien er forholdsvis stiv og efter nogen tids påvirkning af solens ultraviolette stråler kan den blive sprød.

PVC-folie
Er resistent overfor sollyset og sælges typisk med 10 års garanti. PVC-folien er smidig at arbejde med, især hvis folien bliver opvarmet i solen et par timer før pålægningen.
Standard PVC folie fås i 0,5, 0,8 og 1,0 mm tykkelse og kan købes i bredder
på 2, 4, 6, 8, 10 og 12 m. Et godt køb for rimelige penge.

BUTYLGUMMI
Folien er af den bedste kvalitet og derfor også den dyreste. Den er blødere end PVC-folien, mere elastisk og lettere at forme.

Penge til bassinfolien er en dyr fornøjelse, alle vil gerne have en stor dam og fantasien fejler ikke noget, derfor det er altid rart at vide hvad det kommer til at koste. Her kommer et teoretisk regneeksempel som skal bruges før du graver dammen.
Lad os sige du påtænker en størrelse på dammen som er 4x2 meter og dybden er 1 meter.

Først udregnes længen på folien
Længste basinlængde 4,00 m
+ det dybeste sted i dammen
skal ganges med 2 2,00 m
Til damkanterne skal lægges ½ meter
til hver side 1,00 m
Længde på bassinfolien i alt 7,00 m

Udregning af bredden
Bredeste bassinbredde 2,00 m
+ det dybeste sted i dammen
skal ganges med 2 2,00 m
Til damkanterne skal lægges ½ meter
til hver side 1,00 m
Bredden på bassinfolien i alt 5,00 m

Bassinfolien skal altså være 7x5 = 35 m².

Hvis du vil have hjælp til at udregne hvor meget bassinfolie du skal bruge, kan du også benytte PondTeam's "Beregn bassinfolie". KLIK HER

 

Du skal regne med et par tusinde kroner eller mere til sådan en størrelse dam.
Du kan også bruge disse udregningsmetoder på dit elforbrug.

Fibertæpper - En klog investering. Det skal ligge under bassinfolien fordi fibertæppet beskytter folien mod skarpe sten og rødder. Lad være med at lægge gamle tæpper eller lignende for at spare penge. Efter nogle år kan sten eller rødder perforere bassinfolien, selvom du har fjernet sten og andre fremmedlegemer. Det store vandtryk og jorden som arbejder hele tiden, presser stenene o.lign. opad. Fibertæppet rådner ikke, og kan holde sten og rødder væk fra bassinfolien i mange år. En dam uden fibertæpper er, efter nogle år, en utæt dam. Fibertæppet skal helst være et par m2 større end bassinfolien.


Efter nogle år vil fibertæppet se sådan ud
Rødderne har prøvet at kæmpe sig op igennem fibertæppet uden held - på grund af det stærke fibertæppe


Folder i folien findes i alle havedamme og kan aldrig undgås. Hvis du vil lave 90 grader lodrette kanter, er du sikker på at du får store folder i bassinfolien. Jo mindre de skarpe lodrette kanter er, jo mindre bliver folderne i folien.
Hvis du får store folder i folien, må du ikke tro at vandtrykket holder folderne nede. Folderne er som regel luftfyldte og flyder derfor opad.

For at undgå folder, vil det være en god ide at lave en test med en billig plastikpresenning, før ilægningen af det dyre bassinfolie. Ideen er at du ikke får ødelagt din kvalitetsfolie hvis du vil teste om der kommer store folder i folien. Når test-presenningen lægges i, får du en idé om hvor store folderne i bassinfolien bliver. Nu har du muligheden for at fjerne eller påfylde jorden under presseningen for at glatte folderne ud. Du kan ikke fjerne dem helt, men idet du bruger en presenning som test-folie bliver ilægningen af det rigtige bassinfolie problemfri.

Læs mere om planlægning af havedammen 3 del 

Copyright © 2003 Benn Ebbesen / Havedammen.dk

 

KONTAKT

 

Havedammen.dk
Debelvej 3 
2860 Søborg 

E-mail: info@havedammen.dk