![]() |
Græskarpe – Ctenopharyngodon idellaDen har en langstrakt krop med store skæl og på kanten af skællene er randen sort. På ryggen er farven mørkegrøn, siderne er lysere. Bugen er hvid og dens brede mund er specielt udviklet til at spise planter.
Græskarpen er en varmeelskende fisk så det er forbløffende godt at den trives i vores kolde damme uden problemer. Den nødvendige temperatur for formering ligger på ca. 28 grader, så der er ikke store chancer for yngel i havebassinet. Jeg vil ikke anbefale at udsætte græskarper i havedamme hvor der er nytteplanter, heller ikke selvom der er problemer med alger. Algerne skal bekæmpes på en anden måde.
Samtidigt er det en sky fisk som oftest står stille i vandet. Den passer perfekt til koi-bassiner, især Albinoer som ser særlige flotte ud i kontrast til den mørke bund der ofte karakteriserer et koibassin. Nogle har græskarper i et vandhulsbassin men også her er begrænsningen stor for den æder alle de saftige undervandsplanter. Foder som skal tilbydes bør indeholde rigeligt med vegetabilske bestanddele. Udbredelsen Græskarpen kommer oprindeligt fra Kina, den er senere blevet udsat nordpå over det meste af Østeuropa. Lidt efter lidt kom den også til nogle vesteuropæiske lande, samt til 30 stater i USA. Gydning Hunnen lægger sine mange tusinde æg over grusbunden, hvor æggene føres bort på overfladen i den hurtige strømmende flod. Æggene klækkes efter 40 timer, ynglen lever af dyrisk føde indtil de bliver op til 5-6 cm. Derefter går de over til plantekost, i starten æder de bløde planter men efterhånden som de vokser går de ikke af vejen for hårdere planter. Copyright © 2004 Benn Ebbesen / Havedammen.dk |