FORHANDLERE

#Koi-foder - Det alternative menukort

Foder - Hovedfodret skal være kvalitetstørfoder med masser af protein, vitaminer og mineraler som fremmer en god vækst. Hvis koikarperne ikke skal miste deres flotte farver vil det være en god ide at bruge noget foder som også indeholder nogle farvefremkaldende næringsmidler f.eks. Spirulina og Caroten.
Men ligesom mennesker skal koikarper have alsidig kost og de bør derfor fodres med varieret foder for at give dem de nødvendige næringsstoffer i den korrekte mængde. Derved vil fiskenes fordøjelsesystem ikke blive tilstoppet og andre kropsfunktioner vil hurtigere skabe de nødvendige grundelementer for vækst og energi.


 

Om foråret når vandtemperaturen er omkring 15 grader, vil majs og ærter fra dåse være velegnet til de sultne koikarper, dog skal de altid skylles grundigt før de tilbydes.

Det alternative menukort - Består af lækkerbiskner fra køkkenchefen som forkæler sine fisk - et par gange om måneden. Godbidderne skal variere fra gang til gang, de består af f.eks. rejer, kogt kyllingekød i tern, kogt kartoffel, mørkt brød, hovedsalat, majs og ærter. Vær opmærksom på at koi ikke kan fordøje ærternes skind, de knuser dem og spytter skindet ud igen.

Kogte ris - Det vil være en god ide at fodre med kogte ris i starten af fodersæsonen, ris er let fordøjelige og er velegnet til at sætte fordøjelsesystemet i gang igen efter en hård vinter. Den første uge kan der fodres med ris, derefter går du over til det lettere proteinfoder.

Frossent foder - er i nogle tilfælde overset blandt koi-ejeren, det kan bruges som et supplement til tørfoder. Vær opmærksom på at der er forskellige slags foder som kan tilbydes alt efter fiskens størrelse.
Dybfrosne Artemialarver kan tilbydes de meget unge fisk, men så snart de vokser over de 5 cm i længden, er det bedst at fodre med voksne Artemia eller Daphnier.


 

Fintsiet kril er små rejer som også kaldes havplankton, er yderst velegnet til koi på en størrelse omkring 12 cm’s længde.
Derimod, hvis fisken er længere end 25 cm er det bedst at bruge den grove kril. Store rejer er kun beregnet til fisk som er længere end 35 cm.
Dybfrosne myggelaver, som er en lækkerbisken for enhver koi, kan der fodres med til enhver størrelse fisk. De kan købes i pakker fra 100 g op til 1 kg.
Det frosne foder må kun købes hos en dyrehandler, her er der en større chance for at de fleste frostfodertyper er gammabestrålede, hvilket dræber de sygdomsfremkaldende organismer.

Når der udsættes nye koi i bassinet vil de i starten virke sky, de vil pga. de nye omgivelser ikke svømme op til overfladen efter flydefoderet. Det er vigtig at fodre samme sted så de hurtigere bliver vænnet til dig og fodret. Efter et stykke tid kan du være sikker på, at når fodermesteren nærmer sig foderstedet kommer de kære fisk hen til dig for at tigge.
Med lidt tålmodighed kommer de og spiser af hånden - hermed er lykken nået for en koi-ejer.


Af Benn Ebbesen – www.havedammen.dk

Copyright © 2004 Benn Ebbesen / Havedammen.dk

KONTAKT

 

Havedammen.dk
Debelvej 3 
2860 Søborg 

E-mail: info@havedammen.dk