FORHANDLERE

Koi-foder - Det alternative menukort

Foder - Hovedfodret skal være kvalitetstørfoder med masser af protein, vitaminer og mineraler som fremmer en god vækst. Hvis koikarperne ikke skal miste deres flotte farver vil det være en god ide at bruge noget foder som også indeholder nogle farvefremkaldende næringsmidler f.eks. Spirulina og Caroten.
Men ligesom mennesker skal koikarper have alsidig kost og de bør derfor fodres med varieret foder for at give dem de nødvendige næringsstoffer i den korrekte mængde. Derved vil fiskenes fordøjelsesystem ikke blive tilstoppet og andre kropsfunktioner vil hurtigere skabe de nødvendige grundelementer for vækst og energi.


 

Om foråret når vandtemperaturen er omkring 15 grader, vil majs og ærter fra dåse være velegnet til de sultne koikarper, dog skal de altid skylles grundigt før de tilbydes.

Det alternative menukort - Består af lækkerbiskner fra køkkenchefen som forkæler sine fisk - et par gange om måneden. Godbidderne skal variere fra gang til gang, de består af f.eks. rejer, kogt kyllingekød i tern, kogt kartoffel, mørkt brød, hovedsalat, majs og ærter. Vær opmærksom på at koi ikke kan fordøje ærternes skind, de knuser dem og spytter skindet ud igen.

Kogte ris - Det vil være en god ide at fodre med kogte ris i starten af fodersæsonen, ris er let fordøjelige og er velegnet til at sætte fordøjelsesystemet i gang igen efter en hård vinter. Den første uge kan der fodres med ris, derefter går du over til det lettere proteinfoder.

Frossent foder - er i nogle tilfælde overset blandt koi-ejeren, det kan bruges som et supplement til tørfoder. Vær opmærksom på at der er forskellige slags foder som kan tilbydes alt efter fiskens størrelse.
Dybfrosne Artemialarver kan tilbydes de meget unge fisk, men så snart de vokser over de 5 cm i længden, er det bedst at fodre med voksne Artemia eller Daphnier.


 

Fintsiet kril er små rejer som også kaldes havplankton, er yderst velegnet til koi på en størrelse omkring 12 cm’s længde.
Derimod, hvis fisken er længere end 25 cm er det bedst at bruge den grove kril. Store rejer er kun beregnet til fisk som er længere end 35 cm.
Dybfrosne myggelaver, som er en lækkerbisken for enhver koi, kan der fodres med til enhver størrelse fisk. De kan købes i pakker fra 100 g op til 1 kg.
Det frosne foder må kun købes hos en dyrehandler, her er der en større chance for at de fleste frostfodertyper er gammabestrålede, hvilket dræber de sygdomsfremkaldende organismer.

Når der udsættes nye koi i bassinet vil de i starten virke sky, de vil pga. de nye omgivelser ikke svømme op til overfladen efter flydefoderet. Det er vigtig at fodre samme sted så de hurtigere bliver vænnet til dig og fodret. Efter et stykke tid kan du være sikker på, at når fodermesteren nærmer sig foderstedet kommer de kære fisk hen til dig for at tigge.
Med lidt tålmodighed kommer de og spiser af hånden - hermed er lykken nået for en koi-ejer.


Af Benn Ebbesen – www.havedammen.dk

Copyright © 2004 Benn Ebbesen / Havedammen.dk

Produkter fra forhandlere


Tips til fodring af KOIMAD.DK!

Det er nogle enkle faktorer du bør være opmærksom på, når du køber foder til dine koi karper.

  • Det skal være af høj kvalitet, med den rigtige sammensætning indgredienser
  • Det skal have det rigtige indhold af proteiner, fedt og vitaminer
  • Det skal være sammensat, så det er let fordøjeligt for dine koi
  • Det skal belaste dit filter system mindst muligt
  • Det skal gives i de rigtige mængder, på de rigtige tidspunkter af året


Hvordan kender jeg førsteklasses foder?

For alle førsteklasses produkter gælder: det skal være ekstruderet! Under extruderingen opvarmes alle foderets ingredienser under højt tryk til mere end 130 grader celsius, derved dræbes alle bakterier og ufordøjelige indgredienser, reagerer med vand og omdannes til letfordøjelige kulhydrater. Dette medfører større optagelighed og bedre udnyttelse af foderet. 

Det bør mindst have en liter-vægt på 300 gram, hvorfor mængdeangivelsen på salgsemballagerne skal i kilo, i stedet for i liter. Desuden skal produkterne indeholde 30% til 40% råprotein og 3% til 10% råfedt. Vær altid opmærksom på indholds- og tilsætningsstoffernes sammensætning. 
 
KOIMAD.dk går meget op i at alle vores produkter overholdle disse få, men vigtige regler.
 
 
 
 
Hvorfor tilbydes foder ofte kun i liter?
 
Ved visse produkter, som regel foder af mindre god kvalitet, sælges ofte kun med en literangivelse.
Det bør man være opmærksom på, da nye fremstillingsmetoder i dag gør det muligt, at fremstille produkter med f.eks. 80 gram pr. liter. I så fald svarer en 10 liters pakke kun til 800 gram foder!
Her har prisen desværre en højere betydning end fiskenes rigtige og tilstrækkelige ernæring. For at sikre denne anbefaler fiskefoderproducenter en fodermængde pr. dag på ca. 1 - 1,5% i forhold til fiskevægten i dammen.
 
Køb derfor altid dit foder i kilo eller vær sikker på hvad indholdet vejer!
 
 
Hvor store bør foderpiller være?
 
Den mindste koi eller damfisk afgør pillestørrelsen. Alt efter fiskestørrelsen kan du også blande forskellige pillestørrelser. For en optimal fordøjelse er mindre piller mest velegnede. 
 
 
Er et højt indhold af råprotein og råfedt skadeligt?
 
Ja, ved et råproteinindhold over 40 % og et råfedtindhold over 10%. En vedvarende konstant fodring udgør en høj belastning for fiskene, da den kan føre til fedtlever og nyreproblemer. Her giver alle vores produkter en velafbalanceret sammensætning af næringsstoffer, vitaminer, mineralstoffer, sporstoffer og kostfibre – hvilket giver optimale betingelser og korrekt ernæring, for alle havedammens fisk.
 
 
Kan jeg også holde stør i havedammen?
 
De fleste arter af stør velegnede til havedamsbrug, men det er vigtigt udelukkende at bruge synkende størfoder til fodring. Størens mund sidder på undersiden af fisken, hvilket gør det meget svært for den, at spise andet en foder fra bunden af havedammen. Stør ses dog ofte cirkle rundt i havedammen, salgs vandkanten og det sker de snupper lidt flydefoder.
 
Hvis man også har en koi i dammen, bør man fodre dem først. Det er bedst at fodre størerne, når det begynder at blive mørkt, da de er nataktive.

Stør skal have foder hele året, også om vinteren og ved alle vandtemperaturer. Stør ligger næsten aldrig helt stille, hvorfor de brug for foder året rundt.
 
Det er klart mængden altid skal tilpasses og de spiser da også væsentligt mindre om vinteren. Under 10C° kan det være et problem at dine koi spiser størfoder, da denne indholder for meget protein, til at koi kan fordøje det. Dette kan løses ved at bruge et synkende vinterforder, det kan dine stør også fint leve af om vinteren.
 
 
Det afgørende er ikke kun hvad, men også hvor meget.
 
Vandtemperaturen påvirker fiskenes stofskifte. Køligere vandtemperaturer medfører et langsommere stofskifte – der er ikke længere brug for så meget næring. Herved går man ud fra 20°celsius som basis for 100% næringsbehov. Hvis det er koldere eller varmere, skal der lægges lidt til eller trækkes fra.


 

KONTAKT

 

Havedammen.dk
Debelvej 3 
2860 Søborg 

E-mail: info@havedammen.dk