FORHANDLERE

Kohaku

Når man taler om koi med andre mennesker, tænker de fleste automatisk på en koi med rød-hvide farver. Dette er jo heller ikke uden grund, for Kohaku’en er en af de fornemste fisk med de enkelte imponerende farver, dens snehvide grundfarve fremhæver de blodrøde pletter som fremtoner Kohaku’ens elegance. Tænk, at en fisk med 2 farver kan fortrylle publikum.

 


Sanke

Sanke betyder tre-farvet, kaldes også for Taisho-sanke eller Taisho-sanshoko. Det er en koi med hvid grundfarve som har røde (hi) pletter samt mindre små sorte pletter.

For at få en god harmoni og et godt helhedsindtryk af bassinets beboere, bør der ikke være flere sanke koi’er end Kohaku.

Med Showa koi skal antallet af Showa være mindre end Sanke, ellers vil disse sortplettede fisk overskygge alle andre fisk og det kan give et forvirret billede af beboerne i bassinet.

Dermed er det ikke sagt at Sanke og Showa ikke er flotte.

 

Showa

Showa kaldes også for Showa-Sanshoku.

Når fisken er mellem 1-2 år er det svært at forudsige udviklingen af Showa’ens farvemønster. For en uerfaren kan det være meget svært at se forskel på om fisken bliver en Sanke eller en Showa.

Den sorte farve er kun sekundær på disse unge fisk. Senere kan de sorte pletter brede sig kraftigt og her kan varianten af koi’en bestemmes.
 

Bekko - Shiro Bekko - Aka Bekko - Ki bekko

De koivarianter som hører under denne gruppe er to-farvede, hvor grundfarven er enten hvid, gul eller rød, alle har det til fælles at de har sorte (sumi) pletter. Generelt bør disser varianter virke lette og afbalancerede med lette små sorte pletter ned ad ryggen. Hovedet må ikke være plettet.
 

Utsurimono - Hi Utsuri - Ki Utsuri - Shiro Utsurimono

Denne klassificeringsgruppe kan for den uerfarne minde meget om koi i Bekkogrupen, hvor grundfarven kan være hvid, rød eller gul. Men koi i Utsurimone gruppen har en sort grundfarve og varianterne i denne gruppe har pletter i enten rød, gul eller hvid. Det som er sværest at bedømme er grundfarven.


 

Asagi koi

Den er meget populær med dens ensartede, netagtige, blålige struktur på ryggen.

Mønsteret kommer fra dens skæl som er kraftigt mørkeblå. Grundfarven skal helst være snehvid, hvilket vil forstærke det netagtige mønster, men der er ikke noget i vejen for at baggrunden er lyseblå til lysegrå.

Dette skønne mønster står i en god kontrast til den orange (røde) farve som løber i hele fiskens længde - fra hale til hoved lige under dens sidelinie.

 


Shusui

Susui betyder på japansk ”efterårs-vand”, det er en krydsning mellem en Asagi og en Doitsu, hvor resultatet blev en Shusui med kun delvise skæl.

Den perfekte variant indenfor denne gruppe er når de blålige spejlskæl løber i en ren linie langs ryggen med en intensitet og fordeling af rødt på siderne.

Hovedet er blåt til lyseblå, der må ikke være Shimis (pigment) som kan ødelægge den flotte fremtoning.

På fiskens sider skal der være en livlig rød (orange) farve, hvis den har ekstra meget rødt kaldes den for Hana Shusui.

Store spejlskæl på ryggen fra blå til blåsort og de skælløse områder er lyseblå.
Hovedet er fra blå til lys gråblå.
Bugen er fra orange til mørkerød.

Tancho

Ordet Tancho oversættes til ”rød plet på hoved”, navnet kommer fra den japanske nationalfugl Tancho Crane (Grus japonensis) som har en rød pandeplet.

Tancho pletten skal være placeret midt på fiskens hoved, mellem øjnene, næseborene og den bagerste del af kraniet.

Det er meget vigtigt at den røde plet er så stor som muligt og den må ikke gå nedover øjnene, læberne eller ud over snuden, for så bliver disse varianter klassificeret under nogle andre grupper.
 

Komoro - Ai Gomoro - Sumi Goromo - Budo Goromo

Komoro varianterne i denne gruppe stammer fra krydsninger mellem en Asagi og enten en kohaku, Sanke eller en Showa.

Når der er brugt en Showa i avlen vil der som regel opstå et sort mønster, hvor det sorte skal være dybt og helst blankpoleret.

Kendetegnet for gruppen er oftest at de røde skæl er mørke i kanten eller at mønstret er rødbrunt.

Grundfarven bør helst være snehvid hvorpå de røde pletter fremhæves og bør være meget dybe.
Når der er blå farve på vil noget af mønsteret være netagtigt i den røde farve og vil derfor virke sort eller brunt.
 

Kawarimono

Kumonryu - Goshiki - Magoi - Aka Muji - Ochibashigure - Midorigoi - Matsuba- kage - -Chagoi - Kigoi - Soragoi - Karasugoi - Hajiro - Yotsushiro - Shiro muji

I denne store gruppe er Kawarimono en fællesbetegnelse, hvor mono refererer til den eneste farve som ses på hovedparten af varianterne.

Det vil sige at alle de koier som ikke kan placeres i de andre grupper hører til denne gruppe. Alle farver er repræsenteret, normalt bør farverne være klare og skarpt afgrænsede, men på de mangefarvede varianter kan farverne dog være sløret hist og pist.

Som sagt er denne gruppe stor og der er et utal af varianter og krydsninger, så jeg vil kun nævne de ca. 16 almindeligste varianter under Kawarimono gruppen.


Hikarimono

Ordet Hikari som betyder ”metalglans”, sættes altid foran når en koi har metalglans i sin basisgrundfarve. Ordet mono oversættes til ”ensfarvet”. Når disse to ord…

Hikari-Utsurimono

Under Hikari-Utsurimono klassifikationsgruppen omfattes alle metalliske Showa’er og Utsuri’er.
Varianterne i denne gruppe er krydset mellem Ogon og Utsuri eller Ogon og Showa.

Hikarimoyo-mono

Gruppen Hikarinoyo, er en klassifikation af alle flerfarvede koikarper med metallisk skær, det er en stor og populær gruppe. Undtagelsesvis er de fisk som passer…

Kinginrin

Når vi oversætter det japanske ord Kinginrin direkte betyder det ”sølv guld skæl” (kin=sølv, gin=guld, rin=skæl).

Disse varianter har reflekterende skæl, hvert…

Doitsu

I denne gruppe findes der et stort antal farvevarianter, hvor ordet Doitsu normalt bliver sat foran variant typen, som kendes som en koi med delvis…

Nyhed 4 - Overskrift


KONTAKT

 

Havedammen.dk
Debelvej 3 
2860 Søborg 

E-mail: info@havedammen.dk