FORHANDLERE

Regnbueørreder i havedammen

Hvis du leder efter nye udfordringer eller et anderledes havebassin kan regnbueørreder være vejen frem, her er et par retnings linierog tips som er værd at følge..

1. Ørreder kræver godt iltet vand så sørg for at ilte vandet alle døgnets 24 timer!

2. Ørreder har det bedst og vokser fra 14 til 20 grader varmt vand.

3. Ørreder er sky fisk og behøver steder at "gemme sig"

4. Ørreder kræver et temmelig stort bassin og en dyb ende hvor de kan holde til på de varme sommerdage.

5. Ørreder er fisk med jagt instinkt og vil hurtigt tømme dammen for mindre dyr.

Du kan oftest købe regnbue ørreder hos den nærmeste Put & Take sø, dambrug eller du kan vælge selv at fange dem og tage krogen ud meget nænsomt. Det er vigtigt at du sætter fx. en sort sæk henover spanden eller hvad du bruger til at transportere fiskene i, hvis
der er sort falder fiskene til ro og du vil slippe for meget vand sprøjteri i bilen fx.

Når du kommer hjem kan fiskene tit se ud som om de er døde og ligge med buen i været i op til 5-10 minutter, men de er tit of ofte faktisk kun besvimede og vil komme til sig selv, du kan evt. prøve at gøre din hånd våd (meget vigtigt da du ellers vil ødelægge fiskens skæl lag) og gribe om haleroden mens du kører den langsomt frem og tilbage i vandet, på den måde giver du den kunstigt åndedræt.

Du skal regne med at fiskene skal bruge 2-3 dage før de er faldet til ro i dit bassin, de styrter frem og tilbage i bassinnet og har en mærkelig tendens til gerne at vil springe op på land, f.eks. har jeg selv været ude for en af mine ørreder sprang op i den kunstige
bæk, jeg fandt den først en halv times tid efter og kunne få den i dammen igen.

Jeg kan heller ikke anbefale at fodre de første par dage, fiskene skal have fuldstændig ro til at vænne sig til deres nye hjem.

Ang. fodring vil ørrederne smaske løs i myg og andre insekter, og du kan nyde synet og lyden af en ørred som spræller en meter over vandoverfladen i et splitsekund mens den lukker kæberne om et stakkels insekt! Ellers kan du fodre engang i mellem med:

Forskellige former for pølse, kødpølse, kalkunpølse osv.

Regnorme, biller, majs, hundestejler og andre småfisk.

Om vinteren er det nødvendigt at du holder et hul fri i isen og selvfølgelig yderst nødvendigt at dit bassin ikke bundfryser.

Men ellers kan du glæde dig til en af de mest underholdene fisk i havebassinet, det er et syn for guder at se dem springe efter myg og insekter eller når en rygfinne bryder overfladen en tidlig morgen hvor mosekonens bryg stadig ligger over bassinet og i næste
øjeblik se et par faste kæber lukke sig om et uskyldigt insekt som er landet på vandoverfladen og plasker for dens liv.

Tekst af Magnus Harkjærs havebassin

KONTAKT

 

Havedammen.dk
Debelvej 3 
2860 Søborg 

E-mail: info@havedammen.dk