FORHANDLERE

Sten i og ved havedammen

ulige antal sten f.eks. 1, 3, 5, 7

Når du lægger sten i dammen bør du sætte dem tæt samme og sørge for et ulige antal sten f.eks. 1, 3, 5, 7 osv. Ved lige antal sten vil det se unaturligt ud
Jeg mener, at sten er en udmærket løsning til at udligne niveauforskelle i haven og samtidigt afgrænse dammen mellem haven og dammens kanter.

Hvorfor sten på havedams kanten

Af Benn Ebbesen – www.havedammen.dk

De som har været i udlandet og kørt igennem bjergkæderne i Østrig, Schweiz eller Norge, har oplevet den imponerende fascination af de store klippestykker. Det er lige før man har lyst til at tage noget af den fortryllende natur med hjem. Men ak – hvor kan et stort klippestykke være i haven og hvordan kan man transportere det hjem. Heldigvis kan dette ikke lade sig gøre, hvem bryder sig om at se naboens klippebjerg rage flere meter op over hækken og samtidig høre plasken fra det store vandfald. Dette ville være den perfekte start til en nabokrig.

Når du først finder ud af at der skal være sten i haven, må du regne med at det kan gå hen og blive en mani, hvis du skal anskaffe stenene gratis fra naturen. Lige meget hvor du befinder dig - enten i udlandet eller på de stenende danske strande, vil du være tilbøjelig til at gå med blikket nedad. Når du indsamler sten fra naturen skal du have tilladelse fra den Skovfoged som har ansvaret for det pågældende område, for det er i dag ikke tilladt at fjerne sten eller planter uden en tilladelse. Hvis du pænt spørger, den ansvarlige for området, er der som regel ingen problemer med indsamling af sten.

Et af de bedste steder at finde sten, er i grusgrave, især Jylland er privilegerede med deres mange grusgrave. Det er muligt at finde flotte granitsten, i nogle af grusgravene har ejeren endda lagt disse sten til side – med henblik på salg. En grusgrav er en privat ejendom så her skal du også have tilladelse.
Hvis du ikke har lyst til at være en entusiastisk sten-narkoman, har have- eller havedamscentrene mange flotte sten og granitfigurer som du kan pryde din havedam med.

Det første spørgsmål du må stille dig selv er – hvorfor sten ved/i havedammen?
Jeg mener, at sten er en udmærket løsning til at udligne niveauforskelle i haven og samtidigt afgrænse dammen mellem haven og dammens kanter. Hvis dammen er stor nok er der også muligheder for nogle flotte trædesten.

Selvom fliser ikke har noget med havedamme at gøre, vil jeg alligevel komme med et foreslag til udformning. Et gangareal eller en terrasse med almindelige firkantede fliser vil have en tendens til at se unaturligt kedelig ud i forhold til dammen. Fliserne er som regel lagt symmetrisk og har ingen naturlig effekt. Et gangareal ved siden af dammen bør have en kombination af asymmetriske linier. Her kan du vælge de produktfærdige sten, eller en blandning af håndhuggede granitsten og natursten. Husk, at stenene aldrig må lægges symmetrisk ved siden af bassinet.

Rensning af sten, dette plejer jeg at gøre med lunkent vand og knofedt. Du må aldrig bruge Klorin eller andre kemiske midler - især hvis stenen skal ned i vandet. Selvom du skyller den grundigt bagefter kan der sagtens være rester af kemisk middel, hvilket kan lægge en dam øde.
Brug derfor en børste til at fjerne jorden med og gnub kraftigt til stenen bliver pæn. Skyl den grundigt og læg den over i kar med vand som er iblandet Bassin start (fjerner kalken). Lad den ligge en dag i karret før du lægger stenen i dammen. Hver gang jeg vasker mine sten, bliver jeg af en eller anden grund udsat for mobning af mine kære naboer. Så hvis du ikke vil moppes, så vask dine sten en sen aftentime når naboerne ser tv.

Sammensætning af natursten skal ikke være designet efter bladet ”Bo bedre”.
Sammensætningen af sten er selvfølgelig en smagssag og dette kan ikke diskuteres. Alligevel er der nogle gode retningslinier for hvordan placeringen af sten ser naturligst ud.

1.
Når du placerer en forholdsvis stor sten ved siden af dammen, skal den sættes så den er en naturlig del af haven. Derfor bør du aldrig lægge stenen direkte oven på jorden, men grave den lidt ned så den ”skyder” op fra jorden.

2.
Runde sten skal placeres sammen. De mere kantede sten med struktur bør også holdes sammen. Runde og kantede sten sammen vil være unaturligt, hvis du kigger ud i naturen vil du bemærke at denne sammensætning ikke findes.

3.
Læg aldrig stenene på en lige række eller i en symmetrisk figur. Sæt altid stenene samme asymmetrisk.

4.
Farverne på stenene bør have så ensartede farvenuancer som muligt.

Når du lægger sten i blomsterbedet eller dammen bør du sætte dem tæt samme og sørge for et ulige antal sten f.eks. 1, 3, 5, 7 osv. Ved lige antal sten vil det se unaturligt ud

 

Copyright © 2004 Benn Ebbesen / Havedammen.dk

KONTAKT

 

Havedammen.dk
Debelvej 3 
2860 Søborg 

E-mail: info@havedammen.dk