FORHANDLERE

Støren i havedammen

Støren er blevet en meget populær fisk i vores havedammen, priserne er efterhånden også blevet rimelige. Den er en af de hårdføreste fisk og er derfor yderst velegnet til både mindre og større damme. Den kan sagtens tåle vandtemperaturer fra 30 grader ned til 0 grader. Selv i 3-4 grader koldt vand er støren delvis aktiv og spiser også lidt.

Det er en livlig fisk, men da støren er en bundfisk opholder den sig for det meste nede ved bunden. Hvis dit vand er klart er der ingen problemer med at se den. Den kan i perioder være ret så passiv, men i skumringstiden vil den komme op til overfladen og svømme langs bassinkanten. Støren søger efter myggelaver eller andre lækkerbiskener f.eks. insekter.

Når du sidder i haven om aftenen kan du høre at støren smasker når den stikker hovedet op langs bassinkanten for at finde føde.
Støren er usædvanlig nysgerrig og kan blive utrolig tam, du kan nemt vænne den til at du må klø den på ryggen. Men fordi støren er så tillidsfuld kan dette også blive dens undergang, idet den kan bliver et let offer for fiskehejrer, katte og andre dyr der kunne tænke sig at sætte stør på menuen.

Når du skal rengøre dit havebassin kan du være 100% sikker på at den vil forstyrre dit arbejde. Den svømmer meget gerne ind i dit fiskenet også selv om du trækker nettet væk fra den. Min stør stikker gerne hovedet op ved siden af mig når jeg sidder ved bassinkanten og den svømmer ofte hen til mine hænder når jeg stikker dem ned i vandet, når dens lange næse stikker op af vandet kan jeg klappe den forsigtigt. Der kan lyde en del store plask fra dit havebassin hvis den svømmer ind imellem nogle sumpplanter som den ikke lige kan komme ud af, den kan nemlig ikke svømme baglæns. Jeg nyder det i fulde drag når støren giver et ordentligt plask i mit havebassin og sprøjter vand på min kone når hun ligger og soler sig – ikke at jeg forstår det, men min kone mener den er en ballademager.

Efter nogle år blev støren så stor at det var nødvendigt med en udvidelse af havebassinet. Jeg kom støren og de andre fisk over i et 1000 liters badebassin. En tidlig morgen da jeg kom ud i haven, var støren på en eller anden måde kommet op over badebassinkanten og lå meget stille på jorden. Den havde næsten ingen gællebevægelser, men alligevel smed jeg støren tilbage i bassinet. Vandpumpens slange tog jeg af, for når vandstrålen bryder vandoverfladen så det plasker, bliver vandet iltet mere. De første 15-20 min. lå den med bugen i vejret og jeg vendte den hele tiden om på ret køl. Jeg havde nær opgivet støren, men opdagede så at den begyndte at få hurtige gællebevægelser og så førte jeg den hen til vandpumpens plasken for at give den "førstehjælp" (dvs. mere ilt). Efter et stykke tid begyndte den at sprælle med halen og jeg slap den. Støren kæmpede for selv at komme på ret køl og til sidst lykkedes det den at vende sig og holde kursen med bugen nedad. Hele dagen lå den meget stille, men om aftenen begyndte den så småt at svømme rundt i bassinet. Jeg gav den lidt foder som den ikke spiste, jeg troede stadig jeg havde mistet den, for det er et typisk tegn på sygdom at en fisk ikke spiser. Dagen efter var støren livligere og ville også gerne spise lidt foder. Nu svømmer den rundt i mit nye bassin og opfører sig ligeså fjollet som den altid har gjort.
Denne lille ”historie” beviser at støren er hårdfør.

Køb aldrig en stør der måler under 25-30 cm. De har ikke styrke nok til selv at befri sig fra havedammens trådagtige alger. De er simpelthen alt for skrøbelige til udsætning i din dam. Når fiskene ankommer til Danmark bliver de ofte transporteret med luftfragt eller tankvogn, det siger sig selv at sådan en transport er meget hård ved disse små væsner.

I forhandlerens akvarium/salgscontainer kan du opleve at nogle stør har knækket snuden eller deres lange brystfinne. Det skyldes at de har fået en meget hård medfart under den lange transport, eller forhandlerens behandling har været for hårdhændet.
Jeg vil stærkt fraråde at du anskaffer en stør som har ovennævnte skader .

lltindholdet i vandet er meget vigtigt, støren kræver rigeligt med iltet vand rundt omkring sig.
Når vandets temperatur stiger, falder iltindhold i vandet. Det betyder at på de meget varme sommernætter bliver iltindholdet reduceret kraftigt, især hvis havedammen er tæt besat med fisk og planter. Når barometerstanden falder pludseligt, som det normalt sker inden et tordenvejr, mindskes iltindholdet i vandet kraftigt. Da stør er meget iltkrævende, er det disse fisk som først mærker iltmanglen. Det er vigtigt at tilslutte en luftpumpe, der som minimum kører om natten, men helst hele døgnet. Jeg havde engang 4 stør, efter et kraftigt tordenvejr lå alle fire med bugen i vejret på vandoverfladen. Jeg begyndte med det samme at ilte vandet, men desværre døde to af dem. Den eneste grund til at de døde var, at jeg havde slukket luftpumpen i en uges tid, uheldigvis blev det samtidigt kraftigt tordenvejr. Den dag i dag kører min luftpumpe uafbrudt og de to som overlevede svømmer stadig rundt i min dam.

Sygdomme er meget sjældne blandt støren. På grund af panserskjoldet har mine stør aldrig haft en sygdom, også selvom mange af mine andre fisk igennem årene har været ramt af sygdom.

Af Benn Ebbesen – www.havedammen.dk
 


 Copyright © 2004 Benn Ebbesen / Havedammen.dk

WYSIWYG HTML

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diem nonummy nibh euismod tincidunt ut lacreet dolore magna aliguam erat volutpat. Ut wisis enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tution ullamcorper suscipit lobortis nisl ut aliquip ex ea commodo consequat.

Duis te feugifacilisi. Duis autem dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zril delenit au gue duis dolore te feugat nulla facilisi.

Tekst m. billede

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diem nonummy nibh euismod tincidunt ut lacreet dolore magna aliguam erat volutpat. Ut wisis enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tution ullamcorper suscipit lobortis nisl ut aliquip ex ea commodo consequat.

Duis te feugifacilisi. Duis autem dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zril delenit au gue duis dolore te feugat nulla facilisi.

test2.jpg

Billeder

test1.jpg test2.jpg test3.jpg

Filliste

test_pdf_fil.pdf

pdf, 147.1K, 12/09/10, 955 downloads

KONTAKT

 

Havedammen.dk
Debelvej 3 
2860 Søborg 

E-mail: info@havedammen.dk