FORHANDLERE

Vandsten - Stenkunst omkring havedammen

Klaus Lindegaard - fritidsstenhugger

 
Klaus Lindegaard fremstiller primært sine vandsten af gode danske marksten

.

Vandsten og Stenkunst

Man kan i dag købe de såkaldte fuglebade i næsten alle planteskoler og byggemarkeder.
De fleste af dem er lavet i Kina eller fjernøsten og er for det meste lavet af en forholdsvis dårligt udseende- og farvemæssig kedelig granit. Endvidere er de for det meste helt ru og ikke rare at røre ved.

I Danmark fremstiller f.eks. den autodidakte fritidsstenhugger, Klaus Lindegaard, hvis normale arbejde ligger så fjernt fra stenhuggeriet som at være IT mand, nogle fuglebade som han foretrækker at kalde vandsten. Vandsten hedder de fordi han bl.a. ikke ønsker at de skal sammenlignes med de ovennævnte, men også fordi han prøver at få vand, forarbejdede og ikke forarbejdede sten til at indgå som en helhed.

Disse vandsten kan i farvespil og udseende slet ikke sammenlignes med dem fra fjernøsten. Klaus Lindegaard fremstiller nemlig primært sine vandsten af gode danske marksten.

Han sliber de fleste af sine sten så de bliver ”bløde” og rare at røre ved. Dermed er de også meget nemmere at holde fri for alger. Netop slibningen gør at man næsten ikke kan lade være med at røre ved stenene.

Klaus Lindegaard’s grundtanke er at en sten har en sjæl – ved at ’åbne’ stenen får den lov at vise sin indre sjæl, netop derfor er langt de fleste af hans værker heller ikke fuldforarbejde, for stenen skal have lov at beholde noget af sit oprindelige udseende det er nemlig en vigtig del af stenens identitet. Ikke unaturligt er prisen noget højere, men man får så også et helt unikt dansk kunstværk med både farver og nuancer.

Når fuglene enten bader i eller drikker af vandstenene kommer der typisk vand på de slebne flader og derved opstår et fantastisk spil mellem tør og våd sten.
Har man hund eller kat vil man også opleve at de i mange tilfælde foretrækker at drikke af en vandsten frem for deres normale vandskål.

Klaus Lindegaard fremstiller også andre former for havekunst som f.eks. Stensvampe. Disse svampe som han foretrækker at kalde ”et smølfebo” giver et sjovt islæt omkring havedammen og fuglene elsker at sidde og spejde på dem.

Se Klaus Lindegaard hjemmeside

 

 

KONTAKT

 

Havedammen.dk
Debelvej 3 
2860 Søborg 

E-mail: info@havedammen.dk