Pumpe til havedam – Løftehøjde

Løftehøjde på en pumpe
Når du køber en havedamspumpe, skal du være opmærksom på den angivne løftehøjde. Når en producent angiver en løftehøjde på fx 4 meter, betyder det, at pumpen kan løfte vandet op til denne højde, men der vil ikke komme vand ud af slangen ved denne maksimale højde.

Løftehøjde på en pumpe til havedammen

Mange tror, at en pumpe med en kapacitet på 7000 liter i timen også vil levere 7000 liter i timen ved en løftehøjde på 4 meter. Desværre er dette ikke tilfældet. Pumpen leverer 7000 liter i timen, når den ligger på jorden uden nogen løftehøjde.

Hvis du køber en billig pumpe med en mindre kraftig motor, kan du opleve et betydeligt fald i kapaciteten, selv ved en løftehøjde på kun én meter. I nogle tilfælde kan kapaciteten reduceres med 1500-2500 liter i timen, hvilket du først opdager, når du bruger pumpen, og da er det for sent at returnere den til forhandleren.

Løftehøjde diagrammer

Nogle producenter laver diagrammer, der viser pumpekapaciteten ved forskellige løftehøjder. For eksempel, hvis et diagram viser, at pumpen leverer 1800 liter i timen ved en bestemt højde, kan det lyde som meget. Men hvis du dividerer dette tal med 60 (minutter), får du 30 liter i minuttet. Dividerer du igen med 60 (sekunder), får du kun 0,5 liter i sekundet, hvilket ikke er meget, hvis du forventer et kraftigt rislende vandløb.

Sådan køber du en pumpe til vandløb eller vandfald

Hvis du skal købe en pumpe til et vandløb eller vandfald, anbefaler Havedammen.dk, at du vælger en kraftig pumpe med mulighed for at regulere vandstrømmen (vandflowet). Hvis vandstrømmen er for kraftig, kan du nemt skrue ned for at få den ønskede mængde vand til at løbe ned ad vandløbet eller ud af vandfaldet. Køber du derimod en pumpe, der er for svag, har du ikke mulighed for at øge vandstrømmen.

Når du køber AquaMax pumper hos Havedammen-shop.dk kan du se den præcise løftehøjde for de kraftige AquaMax-pumper.
Med tilkøb af en Eco-kontrolboks kan du regulere vandstrømmen op og ned og dermed spare på el-regningen.

Klik på den enkelte pumpe og læs mere

 

Tilkøb til AquaMax med kontrolboks – Klik og læs mere

kontrolboks til Aquamax pumper - spar på el-forbrug

 

Se videoen Om AquaMax pumper